css3menu.com

 DILATERENDE CARDIOMYOPATHIE (DCM)Dilaterende Cardiomyopathie, ook wel afgekort DCM genoemd, is de meest voorkomende verkregen hartziekte bij honden van grote rassen en/of kruisingen.
DCM is een afwijking van de hartspier, waarbij de kracht van het spierweefsel is afgenomen waardoor een dilatatie (verwijding) van de linker- of van beide hartkamers is ontstaan.
Dit leidt tot een verminderde pompfunctie van het hart, waardoor er uiteindelijk ook een dilatatie van de linkerboezem, klepgebreken, boezemfibrillatie en hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Meestal is de linkerharthelft aangetast waardoor er longoedeem (vocht in de longen) kan ontstaan. Is ook de rechterhelft aangetast dan zien we vochtophopingen in de buikholte en aan de poten optreden.
Het kan soms jaren duren voordat de eerste klachten zich openbaren. De afwijking manifesteert zich bij de meeste rassen op een leeftijd tussen 4 en 10 jaar. De eerste verschijnselen van DCM zijn vaak een verminderd uithoudingsvermogen, vermageren en meestal ook hoesten. Dit hoeft echter niet, soms is een plotselinge dood het eerste en enige signaal.
https://www.sint-bernard-hond.nl/pdf/gezondheid.dcm.pdf

© Hollandsche Sint Bernard Club
Niets uit deze tekst mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Hollandsche Sint Bernard Club.
naar top