css3menu.com

 ONDERZOEK EPILEPSIE


Nieuw bericht van de fokcommissie van de Duitse Sint Bernard Club (St. Bernhards-Klub e.V)


Het onderzoek naar epilepsie (bij de stichting TiHo in Hannover) is enigszins stil komen te liggen.
In de tussentijd zijn er nieuwe methodes ontstaan, die al zijn uitgevoerd bij andere hondenrassen.

Nu is een genotypering van 96 Sint Bernards gestart.
Hieronder bevinden zich 18 lijders, 6 verervers en 72 referentiehonden, die ouder zijn dan 8 jaar en geen epilepsie aanvallen vertoonden.

Momenteel zijn er meer dan 500 bloedmonsters opgeslagen in Hannover. De meerderheid hiervan is afkomstig van honden die in Duitsland zijn geröntgend voor HD en ED en waarbij EDTA-bloedmonsters zijn afgenomen. Een klein deel komt ook uit Nederland en Zwitserland. Er is echter vaak een gebrek aan vergelijkingsmonsters van broers en zussen van honden met epilepsie, die wel gemeld maar niet geröntgend zijn en waarvan er dus geen EDTA-bloed is ingestuurd. Het is belangrijk dat Hannover ook bloed ontvangt van honden waarmee niet gefokt wordt.

In dit kader wil de St. Bernhards-Klub e.V u ook informeren over een circulaire van de VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen = Duitse Kennelclub), die heel goed aansluit bij de huidige discussies binnen de betreffende rasverenigingen. Het onderwerp “dragers” zal o.a. ook besproken worden in de fokcommissie van de Duitse Sint Bernard Club.

Zie ook: https://www.bernhardiner.de/images/Aktuelles/2023-07-20-Nr18_Anschreiben_Stellungnahme_Anlagetraeger.pdf

Meerssen, 3 augustus 2023

Myriam Nelissen-Franssen
Secr. Hollandsche Sint Bernard Clubnaar top